Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro ruskou armádu je 200 tanků maličkost.

Podle britského serveru Telegraph.co.uk (a mnoha dalších) stojí v závějích u Sverdlovsku bez zajištění 200 tanků T 72 a T 80. Informace obíhá svět a je obecně vnímána jako důkaz rozkladu ruské armády. Mám jiný názor.  

Zdánlivě neuvěřitelná kuriozita a zpravodajská lahůdka. Má to ale jeden háček. Při hodnocení čehokoli, co se v Rusku stane, se celosvětově projevuje velmi zřetelná neznalost ruské povahy a ruských zvyklostí. Mezi ně bezesporu patří poněkud jiný vztah k hodnotám, jinak a v jiných dimenzích vnímaný faktor množství a přirozený sklon k nejjednodušším řešením vzniklých problémů. Může to být zásadní nedostatek, může to být naopak velká přednost. Zaleží na okolnostech a situaci. Cokoli, co se v danou chvíli v Rusku stane, nelze tedy jednoznačně generalizovat a posuzovat očima evropských tradic, nebo dokonce očima nějakého amerického vojenského odborníka.

Rusko se rozhodlo snížit počty klasických tanků, které v současném pojetí vedení války pozbyly ten význam, který ještě měly někdy v osmdesátých letech minulého století. Asi je třeba si nejprve uvědomit z jakého výchozího počtu k tomuto snížení dojde. Rusko má, podle celkem seriózních informací, cca 20 000 tanků všech typů, včetně oněch zmíněných T 72 a T 80. Těch 200 opuštěných tanků proto nehraje celkem žádnou velkou roli a troufám si říci, že v žádném případě nesvědčí o nějakém hazardování s bojovou technikou, nebo snad dokonce o nějakém rozkladu ruské armády. Při náležitě přísném pohledu na soudobou bojovou techniku a strategii nemají dnes tyto tanky (typově více než 30 let staré) příliš velkou bojovou hodnotu a bez opakované, rozsáhlé a velmi nákladné modernizace zbraňových systémů i technického vybavení mají prakticky cenu šrotu. Modernizace je obvykle komplikovaná a pro dodavatele často i prodělečná záležitost. Je tedy lepší vyrobit a nakoupit tanky nové, s novými zbraněmi a novou technikou. Pouze na tom se dá skutečně vydělat. Likvidace starých tanků je ale nákladná, organizačně náročná a má své regule, které je nutno dodržet. Parkování někde na louce blízko kolejí žádná pravidla nemá a organizační náročnost se rovná nule. Rusko je veliké, prostoru pro „dočasné“ uskladnění čehokoli je dost a dost a v danou chvíli zkrátka bylo nejjednodušší dopravit ty staré tanky na vagonech na nějaký příhodný plac a tam je poskládat. Pokud by bylo realizovatelné je někde zakopat, jistě by to ti dobří lidé udělali. Zkrátka nic mimořádného.

Mnohem nebezpečnější je ale to, co také z této mediálně atraktivní informace vykukuje. Totiž tradiční bezbřehé podceňování ruské armády, ruského vojenského velení, ruských možností a ruského nebezpečí obecně. To je hodně špatné. Různé informace o zrezlých raketách s jadernými hlavicemi v polorozpadlých silech, informace o výrazném poklesu morálky v pozemních jednotkách, nebo o neustále stoupajícím počtu aktivních narkomanů v řadách velitelského sboru, spíše odrážejí různá zbožná přání, než realitu. Rusko nikdy nepřestalo být významnou vojenskou velmocí.

Rusko je a vždy bude velmi výraznou hrozbou. Bez ohledu na to, zda bude mít 20 000 tanků, nebo o 200 méně. Ruská mentalita a vlastní podstata imperiálních ambicí jeho současných politických a vojenských představitelů vždy povedou ke snahám o rozšíření přímého vlivu ve světě za jakoukoli cenu. A konec konců tak, jako se dá odložit 200 tanků, dá se „odložit“ i stará Evropa. Se všemi jejími tradicemi, nereálnými sny a zkostnatělými přístupy. Myslím, že by ruští lídři moc dlouho neváhali. A pokud by šla ona stará, dobrá Evropa někde zakopat, jistě by to udělali.

Ten případ s tanky si na příslušném stupni ruského vojenského velení někdo zcela jistě odskáče. Nikoli však za to, že nebyly hlídány ony tanky, ale že nebyli hlídáni oni novináři, kteří tu informaci, včetně atraktivního videozáznamu, pustili do světa. My se ale odloženými a opuštěnými tanky nemusíme vzrušovat. Rusko je veliké a ruská duše široká.

Autor: Petr Litoš | úterý 2.3.2010 8:00 | karma článku: 34,44 | přečteno: 5215x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik